utca_panorama.png

Rövid hírek

LISTÁS SZAVAZÓKÖRI JEGYZŐKÖNYV

Baranya Megye 01.sz. egyéni választókerület

Gyód 001. sz. szavazókör

A szavazóköri jegyzőköny ITT elérhető

 


Közintézményekkel kapcsolatos feladatok:

ingyenes energetikai tanácsadás,

• az önkormányzatokkal folyamatos kapcsolattartás,
• közintézmények ösztönzése regionális és helyi szintű energetikai auditokat is magukba foglaló energiagazdálkodási rendszerek létrehozására,
• szakmai segítséget nyújtása a közintézmények tulajdonában és használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épületekre vonatkozó energiamegtakarítási intézkedési terv elkészítéséhez,
• szakmai segítséget nyújtása a közintézmények tulajdonában és használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épület üzemeltetéséért felelős számára az épület energiafogyasztási adatainak bejelentésével kapcsolatban,
• közreműködés a közintézmények tulajdonában és használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épület használóinak energiahatékonysági szemléletformálásában,
• közreműködés a megyei területfejlesztési program kidolgozásában,
• megkeresés esetén közreműködés energiabeszerzési szerződések megkötésénél,
• megkeresés esetén a közintézmény érdekében tanácsadás energiabeszerzési szerződések és energiaszámlák ellenőrzésében,
• megkeresés esetén szakmai támogatás nyújtása energetikai beszerzések esetén.

Lakossági feladatok:

• ingyenes energetikai tanácsadás biztosítása, valamint a tanácsadás következtében elért energiamegtakarítás mértékének nyomon követése,
• tájékoztatás az elérhető energiahatékonysági pályázatokról- a SzéchenyiProgramirodával együttműködésben (www.szpi.hu)

Vállalkozásokkal kapcsolatos feladatok:

• ingyenes energetikai tanácsadást biztosítása, valamint a tanácsadás következtében elért energiamegtakarítás mértékének nyomon követése,
• a kis- és középvállalkozások ösztönzése energetikai auditálás lefolytatására és az auditokban foglalt ajánlások végrehajtására

Fűtés

Korszerűsítsük fűtésrendszerünket!

Szereljünk fel minden helyiségbe külön programozható termosztátot, radiátorszelepet. Szigeteljük a fűtési csöveket a fűtőtestek mögé szereljünk hővisszaverő fóliát.
Figyeljünk a karbantartásra!
A fűtési szezon kezdetén légtelenítsük a rendszert, hogy a meleg levegő megfelelően áramolhasson, és minden radiátorhoz elérhessen. A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal, a vizes ruhákat ne a fűtőtesteken szárítsuk.
A megfelelő hőmérséklet beállítása
Állítsuk lejjebb a termosztát hőfokát, 1°C-kal alacsonyabb hőmérséklet beállításával 6%-kal csökkenthetjük a fűtésköltséget. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 20-22°C, a gyerekszobában, dolgozószobában 20°C, a hálószobában 18°C, a fürdőszobában 22-23°C. Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról is a kellemes hőérzet érdekében.
Használjuk a nap energiáját!
Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a meleg levegő felfűtse a szobát.
Szellőztessünk hatékonyan!
Szellőztetéskor tárjuk ki az ablakokat, csináljunk huzatot. A résnyire nyitva hagyott ablak a falakat is lehűti, amely felfűtése több energiát igényel.

Energiatakarékos tippek: sütés-fözés-vasalás

Főzzön energiatakarékosan!
Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már végzett az előkészületekkel és az edény is felkerült a főzőlapra a helység melegítésére viszont ne használja!
Villanytűzhelyen csak síkfenekű edényben főzzön, mert a legtöbb étel esetében akár 30-40%-kal lerövidítheti a főzési időt. Ügyeljen a főzőfelület tisztaságára és arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén.
Használja tudatosan konyhai eszközeit!
Ha kisebb mennyiségű vízre van szüksége, inkább használjon vízforralót, illetve olyan konyhai kisgépet, amely speciálisan egy adott étel vagy ital elkészítésére alkalmas, mint például a tojás- vagy a kávéfőző.
Ügyeljen a sütő tisztaságára
Sütés előtt vegye ki a nem használt rácsokat, serpenyőket, és ellenőrizze, hogy a sütő ajtaja jól záródik-e. Mindig tartsa tisztán a sütőt, így jobban visszaveri a hőt.
Vasalás energiatudatosan
Ha szárítót használ és hamarabb veszi ki a ruhákat, a vasalás gyorsabb és kevesebb energiát igényel.
Lehetőség szerint egyszerre nagyobb mennyiséget vasaljon, és válogassa ki az azonos hőfokigényü ruhákat, a szükségesnél nagyobb hőfokot azonban lehetőség szerint ne használjon.
Tanácsok a hűtőgép elhelyezéséhez, használatához
A hűtőszekrényt jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol ajánlott üzemeltetni, ugyanis a külső hőmérséklet 1°C-os emelkedése 5%-kal növeli az energiafelhasználást. A hűtőszekrény akkor működik a leghatékonyabban, ha +7°C a belső hőmérséklet, a fagyasztóládában pedig -18°C.
így használja a mosogatógépet!
A mosogatógépet akkor érdemes beindítani, ha tele tudjuk rakni edényekkel. A kevésbé szennyezett edényeket elég rövid programmal, mérsékelt hőmérsékleten elmosogatni, ami kevesebb elektromos energiát és vizet igényel.

Energiatakarékos tippek: villamos energia

Megéri az energiatakarékos gép

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válassza az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú berendezéseket. Mosógép, mosogatógép vásárlásakor javasolt megnézni, hogy a berendezés rendelkezik-e víz-, illetve energiatakarékos programmal.
Felejtse el a stand-by üzemmódot!
A készenléti (stand-by) állapotban hagyott, „félig kikapcsolt” gépek is pörgetik a villanyórát. A készülékeken található apró ledek éves szinten több ezer forintot is elvihetnek feleslegesen, ezért ezeket a berendezéseket- tévé, dvd-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. - tanácsos egy kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani.
Ne felejtse el a töltőket!
A konnektorban felejtett töltők is szinte észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért fontos, hogy ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket.
Cserélje le a hagyományos villanykörtéket!
Az energiatakarékos izzók akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték. Bár a takarékos égő ára magasabb, mellettük szól, hogy élettartamuk akár nyolc-tízezer óra is lehet, szemben a hagyományos izzók átlagos ezer órájával.
Trükkök az energiatakarékos világításhoz Engedjük be a természetes fényt, ez nemcsak a pénztárcát, hanem a szemet is kíméli. A lámpákat sem kell sűrűn kapcsolgatni - ez ugyanis rövidíti az élettartamukat-, ha például csak pár percre hagyjuk el a szobát, inkább maradjanak égve. Bizonyos helyiségekben érdemes mozgásérzékelővel ellátott világítást üzemeltetni, és a fényerősség-szabályzós kapcsolókkal is spórolhatunk.

Forrás: www.enhat.mekh.hu

Idén 22-edszer kerül megrendezésre június 4-én (szombaton) községünk kiemelt figyelmet érdemlő egésznapos rendezvénysorozata. Töltse le a meghívót innen

Ha a vendéglátó azzal kezdi köszöntőjét, hogy nagy öröm számára a vendégek fogadása, azt mindenki megszokta már. Egyfajta kötelező udvariasságnak számít. Na persze fontos dolog az udvariasság, mégis el kell mondanom valójában milyen nagy öröm számunkra, a község vezetésének, hogy évről évre a község lélekszámát meghaladó résztvevője van a Sommerfest és Gyódról Elszármazottak Találkozója rendezvényünknek.

Ha a vendéglátó azzal kezdi köszöntőjét, hogy nagy öröm számára a vendégek fogadása, azt mindenki megszokta már. Egyfajta kötelező udvariasságnak számít. Na persze fontos dolog az udvariasság, mégis el kell mondanom valójában milyen nagy öröm számunkra, a község vezetésének, hogy évről évre a község lélekszámát meghaladó résztvevője van a Sommerfest és Gyódról Elszármazottak Találkozója rendezvényünknek.

IDŐPONT PROGRAMOK
8:30 A rendezvény ünnepélyes megnyitója - Polgármesteri köszöntő
9:00-12:00 Gyódi Ízkavalkád - fozoverseny, zöldség - gyümölcskóstoló
10:00-11:30 Sorversenyek, családi vetélkedő
10:00 Autó- és repülőmodellek bemutatója, hajókiállítás
11:00 Gyódról Elszármazottak köszöntése
11:30-13:00 Kézműves kreatív játszóház
12:30-14:00 Ebéd
13:00-18:00 Gyermekeknek légvár
14:00  „Mozduljunk!”- talicskatolás, csizmadobás, rönkhajítás, kötélhúzás
15:15 Eredményhirdetések
15:30 Ünnepélyes átadás, avatás
16:00-16:45 Hangerdő Társulat: Szamárfüles varázskönyv
16:45-17:00 Az óvoda-iskola német táncosainak műsora
17:00-18:00 Borbemutató, borkóstoló
17:00-17:45 A Leöwey Táncegyüttes műsora
17:45-18:00 Az iskolások modern tánc bemutatója
18:00-18:40 Götz Attila és partnere táncdalfesztivál műsora
18:40-19:15 Aerobik bemutató
19:15-19:30 A „Gyódért Emlékplakett” és „Gyód Díszpolgára cím kihirdetése és átadása
19:30-20:30 Hevesi Tamás fellépése
20:30-21:00 A T-Dance Hip-Hop SE bemutatója
21:00 Utcabál Jimmyboy-jal
22:00 Tűzijáték


 

A 700 lelkes Gyód községben 1994 óta folyamatosan, immár huszonegyedik alkalommal rendezzük meg június 6-án, szombaton a Sommerfest programot. A rendezvény annak idején a községi labdarúgópálya mellett épült sportöltöző átadásával indult, azóta a hagyományt folytatva évente egyre színesebb programokkal várjuk a község gyermek és felnőtt lakói mellett a szomszédos települések: Keszü, Kökény, Pellérd, Pogány, Szilvás, Bosta, Szőke, Regenye, Görcsöny és Aranyosgadány érdeklődő lakóit. Immár nyolcadik alkalommal bonyolítjuk le a Gyódról Elszármazottak Találkozóját. A találkozó célja az egymás mellett élo közösségek, települések jószomszédi kapcsolatainak szorosabbá fuzése, a helyi és kistérségi identitástudat erősítése.

Szándékunk, minden évben legalább egyszer a község lakóival együtt ünnepelni, felkelteni a településen élok  gyelmét a programokra. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a községünkből elszármazottakat is „hazahívjuk” Gyódra, bevonjuk őket a programfolyamba, mindezt vonzó musorszámokkal igyekszünk elősegíteni.

Fontos programja a napnak a gyódi óvoda és iskola gyermekei mellett a helyi kötődéssel is rendelkező muvészeti csoportok bemutatkozása, nép- és moderntánc-együttesek mutatják be közösségeik folklór-, művészeti- és kulturális életét, kötnek új ismeretségeket, barátságokat, szélesítik, bővítik kapcsolatrendszerüket.

A nap kiemelt eseménye a Leöwey Tánccsoport fellépése.

A főzőverseny (Gyódi Ízkavalkád) az egyik leglátványosabb része a rendezvénynek. Egy-egy csapat szabadon választott ételt főz meg a délelőtt folyamán, majd ebédidőben kóstolót tartanak az érdeklődők számára. A legfinomabb
ételek díjazásra kerülnek. A nap folyamán zöldség és gyümölcskóstoló várja az érdeklődőket, egészséges ételek kipróbálására nyílik lehetőség.

A borbemutatón a környék boros gazdái hozzák el és adnak kóstolót boraikból. A találkozó jó alkalom a különböző borklubok tagjai számára az ismerkedésre, szakmai eszmecserére. Ebben az évben is várjuk az autó-, hajó- és
repülőmodellek kedvelőit. Az idei bemutatót Nagy Árpád és barátai még látványosabbra ígérik kiegészítve terepautó-versennyel.

Egész nap az óvoda és iskola tanulói játékos, sportvetélkedokkel próbálhatják ki magukat, melyeken a vendég települések gyermekei is aktívan részt vehetnek.
A felnőttek részére is egész nap versenyeket hirdetünk és bonyolítunk le, így talicskatoló, csizmadobó, rönkhajító és kötélhúzó versenyeket indítunk.
A kispályás focikupa az idén elmarad a nemrég füvesített sportpálya megóvása érdekében, de a következő évben újraindítjuk a tornát.


A főzőversenyre és borbemutató-, kóstolóra is várjuk községünkből és a településekről jelentkezőket!

Községünk június 6-án tartja Sommerfest és Gyódról Elszármazottak Találkozója 2015 rendezvényét, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Egész nap sör és étkezési lehetőség várja az odalátogatókat a sátorban. Az ebéd babgulyás lesz, mely a 400 Ft–os áron megvásárolható.
Parkolási lehetőség a Sport utcában (Kérjük az Ifjúság utca Sportpálya melletti szakaszára ne hajtsanak be!)
Szeretettel hívjuk, várjuk a gyódiakat, a távolabbról érkezőket, minden kedves vendéget, akinek kötődése van településünkhöz, hogy az idetartozás érzése erősödjön mindannyiunkban, és hogy egy vidám nyári napot tölthessünk együtt!

Keresés

Családkönyv

Könyvbemutató június 2-án

Az adó 1%-a

A személyi jövedelemadó 1%-áról való rendelkezéskor kérjük, hogy gondoljanak községünk fejlesztésére és a helyi sportélet támogatására.

Az 1 % átutalásához az adószámokat az alábbiakban ismertetjük:
Gyódért Alapítvány:  18303425-1-02
Mecsekvölgye Sportkör:  19031707-1-02

A tavalyi évben az adókból befolyt összeget a falu játszótereinek folyamatos újítására, állagmegóvásra fordítottuk.

Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlevelünkre, hogy a legfontosabb eseményekről azonnal értesíthessük:

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
75046