utca_panorama.png

Rövid hírek

HIRDETMÉNY

Gyód Község Önkormányzata a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően el kívánja készíttetni a település arculati kézikönyvét és a településképi rendeletét. A Települési Arculati Kézikönyv tervezete elérhető ITT.

A dokumentummal kapcsolatos véleményeket a Keszüi Közös Önkormányzati Hivatalhoz személyesen, postai (7668 Keszü, Petőfi utca 24.) úton, vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre lehet beküldeni legkésőbb 2017. december 15. napjáig.

 

Kultúra

Megrendelhető az Önkormányzatnál

A községtől keletre - ma már keszüi részen -, a magaslaton pattintott vulkáni üvegeket tép fel időnként az eke. Nincs kizárva, hogy erre egy őskori erődítés állt, amelyet valamelyik kora Árpád-kori nemzetségfő is használhatott kisebb nemzetségi föld- és palánkvárként.
 
A terület Szent István korában a Pécsváradi Apátságé. Nem is sejteni, hogy a magyar lakók mennyiben utódai a középkori őslakosságnak. Dombay János régész 1941-ben a mai temető mögött közép- és későavar kori temetőrészleteket tárt fel. Egyesek a szőlőhegy kisebb-nagyobb halmairól is azt állítják, hogy azokban avarok nyugszanak.  A  feltárt közép- és későavar kori temetőrészletek alapján feltételezhető, hogy már az avarkorban is lakott volt. Az avarok elvonulása után Gyód feltehetőleg lakatlan pusztává vált, az újabb betelepülők megjelenése az 1500-as évektől datálható.

Keresés

Családkönyv

Könyvbemutató június 2-án

Az adó 1%-a

A személyi jövedelemadó 1%-áról való rendelkezéskor kérjük, hogy gondoljanak községünk fejlesztésére és a helyi sportélet támogatására.

Az 1 % átutalásához az adószámokat az alábbiakban ismertetjük:
Gyódért Alapítvány:  18303425-1-02
Mecsekvölgye Sportkör:  19031707-1-02

A tavalyi évben az adókból befolyt összeget a falu játszótereinek folyamatos újítására, állagmegóvásra fordítottuk.

Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlevelünkre, hogy a legfontosabb eseményekről azonnal értesíthessük:

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
63811