utca_panorama.png

A Baranya Megyei 02502750407 kódszámú vadászterület, a Mecsekalja Földtulajdonosi Közösség Földtulajdonosi Gyűlést hív össze.

2018. március hó 23. napján 8.00-11.00 óráig 2017.évi haszonbérleti díj kifizető napot tartunk, illetve március hó 23. napján 13.00 órától közgyűlést hívunk össze Keszü, Faluház helyszínen.

A tulajdonosok a termőföld tulajdonjogát, képviseleti jogát a Vtv. vonatkozó rendelkezései szerint hitelt érdemlően igazolni kötelesek. Olvassa el a hirdetményt.

 

 

A Keszüi és Gyódi Német Nemzetiségi Önkormányzatok szeretettel meghívják  a két település lakóit a - tavaly már falunkban bemutatkozott - Majsi Kultúrális Egyesület Színjátszócsoport "Vidám farsang" című előadására, melyet február 24-én, szombaton 15 órától a gyódi Faluházban tekinthetnek meg.

 

 

A felmérés és begyűjtés célja, hogy végérvényesen megszabadulhasson az ország e veszélyes anyagoktól.

Kérjük bárki -mezőgazdasági gazdálkodó, vállalkozás, kereskedő, magánszemély-, akinek tulajdonában, kezelésében van lejárt növényvédő szer hulladék, vegye fel a kapcsolatot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Baranya megyei szervezetével:

Fonód Judit. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Mob: 20/9363-434

A Földművelésügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási Főosztálya által meghirdetett akció keretében a legkésőbb november 13.-ig van mód bejelenteni e készletekek.

A tejes felhívás ITT.

 

Az idén alakult Gyódiak Egymásért Klub karácsonyfát állított a faluban, valamint közös összefogással egy betlehemet készített a templom elé.

A fa díszítésnél sokan segítettek. Köszönjük a díszeket az ovisoknak, a kedves szülőknek és a klub tagjainak!

A csodálatos karácsonyfával és betlehemmel reméljük, hogy örömöt szereztünk minden kedves gyódi lakosnak! Szeretnénk, ha ez hagyománnyá válna.

Békés Boldog Karácsonyt kívánok a Gyódiak Egymásért Klub nevében minden gyódi lakosnak!

 

 
Free Joomla Lightbox Gallery
Az elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a zárlati károsítónak minősülő szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzés felszámolása és visszaszorítása érdekében következő növény-egészségügyi zárlati és kötelező növényvédelmi intézkedéseket hozza az alább felsorolt települések- azok bel- és külterületi (zártkerti) ingatlanain található szőlő ültetvények és szőlő növényekvonatkozásában.
Gyód szőlőhegy, Keszü 1030- 1040;- 1041/1;- 1057- 1068;- 1071- 1081 hrsz.- ú, érintett ingatlanait mivel a 2016. évben megtalált zárlati károsltóval fertőzött növények 1 km-es körzetében találhatók fertőzött területté, Kökény,- Keszü,- Pellérd,- Keresztespuszta,- Péterpuszta,- Aranyosgadány,- Keménygadány,- iskoiapiébánia szőlőhegy,- Pécs- Málom községek érintett ingatlanait- mivel a 2016. évi zárlati károsító fertőzés nyomán kijelölt fertőzött terület 3 km-es körzetében találhatók - védő (puffer) zónává jelölöm ki.
 

Ha a vendéglátó azzal kezdi köszöntőjét, hogy nagy öröm számára a vendégek fogadása, azt mindenki megszokta már. Egyfajta kötelező udvariasságnak számít. Na persze fontos dolog az udvariasság, mégis el kell mondanom valójában milyen nagy öröm számunkra, a község vezetésének, hogy évről évre a község lélekszámát meghaladó résztvevője van a Sommerfest és Gyódról Elszármazottak Találkozója rendezvényünknek.

 

 

Gyód község Önkormányzata Képviselő – Testülete a Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő – Testületével közösen

November 24-én (pénteken) 17.00  órai kezdettel

közmeghallgatást  (falugyűlést) tart a Polgármesteri Hivatal épületében (Gyód, Fő u. 62.), amelyre minden érdeklődő lakosát tisztelettel várja.

Napirend:

 1. Tájékoztató az Önkormányzat munkájáról, tervezett feladatokról. Előadó: polgármester
 2. Német Nemzetiségi Önkormányzat tevékenysége. Előadó: NNÖ elnöke
 3. Lakossági kérdések, javaslatok, vélemények.

Megjelenésükre feltétlenül számít Schmidt Ferenc polgármester

Hirdetmény

Az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre - átmeneti időre- jelen határozat közzétételének időpontjától azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium.
A határozat közlése időpontjának az első közzététel időpontja minősül. A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.
Olvassa el a teljes határozatot!
 
 

Ha a vendéglátó azzal kezdi köszöntőjét, hogy nagy öröm számára a vendégek fogadása, azt mindenki megszokta már. Egyfajta kötelező udvariasságnak számít. Na persze fontos dolog az udvariasság, mégis el kell mondanom valójában milyen nagy öröm számunkra, a község vezetésének, hogy évről évre a község lélekszámát meghaladó résztvevője van a Sommerfest és Gyódról Elszármazottak Találkozója rendezvényünknek.

Február 21-én mintegy 8. alkalommal rendeztük meg a Gyódi Óvoda és Iskola jótékonysági bálját a Művelődési Házban.  A báli előkészületekben nagy feladatot vállaltak segítőink (tombolatárgy gyűjtés, belépő- és támogató jegyek árusítása), nekik külön köszönet odaadó munkájukért!
Medgyesi Antal Igazgató Úr köszöntője után Schmidt Ferenc Polgármester Úr nyitotta meg a bált. 

Tekintse meg az értesítést ITT

A járási főállatorvos Lothárd, Kisherend, Szemely, Egerág, Magyarsarlós közigazgatási területén tartott méhállományokra azonnali hatállyal községi zárlatot rendelt el.

A határozatot megtekintheti ITT

 

IDŐPONT PROGRAMOK
8:30 A rendezvény ünnepélyes megnyitója - Polgármesteri köszöntő
9:00-12:00 Gyódi Ízkavalkád - fozoverseny, zöldség - gyümölcskóstoló
10:00-11:30 Sorversenyek, családi vetélkedő
10:00 Autó- és repülőmodellek bemutatója, hajókiállítás
11:00 Gyódról Elszármazottak köszöntése
11:30-13:00 Kézműves kreatív játszóház
12:30-14:00 Ebéd
13:00-18:00 Gyermekeknek légvár
14:00  „Mozduljunk!”- talicskatolás, csizmadobás, rönkhajítás, kötélhúzás
15:15 Eredményhirdetések
15:30 Ünnepélyes átadás, avatás
16:00-16:45 Hangerdő Társulat: Szamárfüles varázskönyv
16:45-17:00 Az óvoda-iskola német táncosainak műsora
17:00-18:00 Borbemutató, borkóstoló
17:00-17:45 A Leöwey Táncegyüttes műsora
17:45-18:00 Az iskolások modern tánc bemutatója
18:00-18:40 Götz Attila és partnere táncdalfesztivál műsora
18:40-19:15 Aerobik bemutató
19:15-19:30 A „Gyódért Emlékplakett” és „Gyód Díszpolgára cím kihirdetése és átadása
19:30-20:30 Hevesi Tamás fellépése
20:30-21:00 A T-Dance Hip-Hop SE bemutatója
21:00 Utcabál Jimmyboy-jal
22:00 Tűzijáték


 

1. Gyód Község Önkormányzata, Polgármesteri Hivatal

 
Székhely 7668 Gyód, Fő utca 62
Postacím ua.
Telefon (72) 461-130
Fax  
E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap www.gyod.hu
Ügyfélfogadás rendje Polgármester ügyfélfogadása: csütörtök 16-18 óráig

 

Tájékoztatom, a Tisztelt Lakosságot hogy Keszü községben

november 8. napján (szerdán)
november 9. napján (csütörtökön) és
november 10. napján (pénteken)

8:00-16:00 óra között a település teljes területén az E.ON Zrt. fejlesztési munkálatai miatt áramszünet lesz, így ezeken a napokon a Keszüi Közös Önkormányzati Hivatal ZÁRVA tart.

Kérem szíves megértésüket!

Lukácsiné Major Zsuzsanna s.k.

Jegyző

A 700 lelkes Gyód községben 1994 óta folyamatosan, immár huszonegyedik alkalommal rendezzük meg június 6-án, szombaton a Sommerfest programot. A rendezvény annak idején a községi labdarúgópálya mellett épült sportöltöző átadásával indult, azóta a hagyományt folytatva évente egyre színesebb programokkal várjuk a község gyermek és felnőtt lakói mellett a szomszédos települések: Keszü, Kökény, Pellérd, Pogány, Szilvás, Bosta, Szőke, Regenye, Görcsöny és Aranyosgadány érdeklődő lakóit. Immár nyolcadik alkalommal bonyolítjuk le a Gyódról Elszármazottak Találkozóját. A találkozó célja az egymás mellett élo közösségek, települések jószomszédi kapcsolatainak szorosabbá fuzése, a helyi és kistérségi identitástudat erősítése.

Szándékunk, minden évben legalább egyszer a község lakóival együtt ünnepelni, felkelteni a településen élok gyelmét a programokra. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a községünkből elszármazottakat is „hazahívjuk” Gyódra, bevonjuk őket a programfolyamba, mindezt vonzó musorszámokkal igyekszünk elősegíteni.

Fontos programja a napnak a gyódi óvoda és iskola gyermekei mellett a helyi kötődéssel is rendelkező muvészeti csoportok bemutatkozása, nép- és moderntánc-együttesek mutatják be közösségeik folklór-, művészeti- és kulturális életét, kötnek új ismeretségeket, barátságokat, szélesítik, bővítik kapcsolatrendszerüket.

A nap kiemelt eseménye a Leöwey Tánccsoport fellépése.

A főzőverseny (Gyódi Ízkavalkád) az egyik leglátványosabb része a rendezvénynek. Egy-egy csapat szabadon választott ételt főz meg a délelőtt folyamán, majd ebédidőben kóstolót tartanak az érdeklődők számára. A legfinomabb
ételek díjazásra kerülnek. A nap folyamán zöldség és gyümölcskóstoló várja az érdeklődőket, egészséges ételek kipróbálására nyílik lehetőség.

A borbemutatón a környék boros gazdái hozzák el és adnak kóstolót boraikból. A találkozó jó alkalom a különböző borklubok tagjai számára az ismerkedésre, szakmai eszmecserére. Ebben az évben is várjuk az autó-, hajó- és
repülőmodellek kedvelőit. Az idei bemutatót Nagy Árpád és barátai még látványosabbra ígérik kiegészítve terepautó-versennyel.

Egész nap az óvoda és iskola tanulói játékos, sportvetélkedokkel próbálhatják ki magukat, melyeken a vendég települések gyermekei is aktívan részt vehetnek.
A felnőttek részére is egész nap versenyeket hirdetünk és bonyolítunk le, így talicskatoló, csizmadobó, rönkhajító és kötélhúzó versenyeket indítunk.
A kispályás focikupa az idén elmarad a nemrég füvesített sportpálya megóvása érdekében, de a következő évben újraindítjuk a tornát.


A főzőversenyre és borbemutató-, kóstolóra is várjuk községünkből és a településekről jelentkezőket!

Községünk lakosainak rendelkezésére áll egy 240 literes KÉK és színű ("hasznosítható hulladék" feliratú) és egy 80 literes BARNA színű ("kerti hulladék" feliratú hulladékgyűjtő edény. Olvassa el a felhívást.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Keszü, Gyód, Kökény területén tartott kutyákra, macskákra, valamint legeltetett állatokra vonatkozóan október 7-től 27-éig azonnali hatállyal ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el. A repülőgépről kiszórt vakcinatartalmú csalétek a háziállatokra nem jelent veszélyt, de a rókák veszettség elleni immunizálásának hatékonyságát jelentősen csökkenti, ha nem tudja elérni ezeket a célállatokat.

A teljes dokumentumot ITT elérheti.

 

A Dél-Kom Nonprofit Kft. ez évben is megrendezi Gyód területén a lakosság részére térítésmentes tavaszi lomtalanítási akcióját. Cégünk a lomok elszállítását az alábbi időpontban végzi:

2017.04.10 - hétfő

A hulladékot az adott napon reggel 6 óráig kell kihelyezni a gyűjtőjárat számára úgy, hogy a tisztaság megóvása érdekében a szóródó anyagok gyűjtődobozokba vagy zsákokba kerüljenek.

Olvassa el a tájékoztatót!

Aktív Inveszt Kft.
DÉL-KOM
Kerner Lőrinc
László Béla
Mecsekfüszért Zrt
Petrinovics József vállalkozó
Potyka Vendéglő és Vendégház, Pellérd
ProjektNavigátor Kft.
Strausz János
Tettye Forrásház Zrt.

A személyi jövedelemadó 1% -áról való rendelkezéskor kérjük, hogy gondoljanak községünk fejlesztésére és a helyi sportélet támogatására. A Gyódért Alapítvány a felajánlásokból befolyt összeget , a játszóterek eszközeinek fejlesztésére fordítja.
Az 1% átutalásához az adószámokat az alábbiakban ismertetjük:
Gyódért Alapítvány: 18303425-1-02
Mecsekvölgye Sportkör: 19031707-1-02
 
 

Idén 22-edszer kerül megrendezésre június 4-én (szombaton) községünk kiemelt figyelmet érdemlő egésznapos rendezvénysorozata. Töltse le a meghívót innen

A Baranya Megyei Kormányhivatal hirdetményt jelentetett meg az általános iskolai felvételi eljárásról.
Ebben tájékoztat a beiratkozás idejéről (április 16-17), a tanköteles korról, a felvétel elbírásával és jogorvoslatával kapcsolatos információkról.
 

Nagy tisztelettel tájékoztatom Önöket, arról, hogy június végével nyugdíjas lettem. Az elmúlt, és együtt töltött 23 év rengeteg változást hozott Gyód  életébe, nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ebben az eredményes községfejlesztő munkában részt vehettem. Sok kedves embert, barátot ismertem meg, akikre és a közös munkára mindig nagyon sok szeretettel fogok emlékezni.
Nem búcsúzom, csak elköszönök, és kérem, fogadják szeretettel utódomat:

Lukácsiné Major Zsuzsannát, aki 2005. óta dolgozik a hivatalban. Diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás - tudományi  Kar  Igazgatásszervező Szakán szerezte 2009-ben, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Állami és Jogtudományi Kar jogász szakos hallgatója. Munkáját igazgatási, szociális feladatkörben kezdte, három éve pedig aljegyzőként bizonyítja rátermettségét. 2016 július 1 napjától Keszü, Gyód és Kökény Községek Polgármesterei egyhangú döntéssel nevezték ki jegyzői munkakörbe.

Mindenkinek további sikeres életet, jó egészséget kívánok!

 

A Farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó hosszú, vidám, télbúcsúztató időszak.

Az óvodában igen mozgalmas hetek ezek. Beszélgethetünk régi farsangi szokásokról, megnézhetjük az előző évek farsangjait fotókon, videón; jelmezeket tervezhetünk, munkáinkkal feldíszítjük a csoportszobát, énekelünk, táncolunk, verselünk...

Február 5-én végre elérkezett a várva várt nap, a Farsangi mulatság napja. A gyerekek már reggel várakozással telve öltözködtek jelmezeikbe.

Értesítjük a keszüi és gyódi földtulajdonosokat, hogy a Mecsekalja Vadásztársaság Földtulajdonosi Közössége földbérleti díjának kifizetésére Keszüben 2016 február 24-én 9 és 11 óra között az Önkormányzat helyiségében kerül sor. Pótnap március 2. 9-11 óra. A Bérleti  kifizetéséhez szükséges iratok: Tulajdonjog igazolása valamilyen okirattal és adókártya.
További Információk: Mihálffy Ferenc: (30) 946-8202

A Mecseki Mézes Körút újabb jelentős közönség rendezvényekre készül
 
Fókuszban a helyi termelők és termékeik
 
Az eddigi sikeres bemutatkozások - Pellérdi Juniális, Kárászi Gombászünnep - után legközelebb augusztus 16-án Orfűn mutatja be és kóstoltatják az idei friss mézeket a Mecseki Mézes Körút méhészei a Megyei Mézes Napokon egy mézes családi fesztivál keretében. A rendezvényen üvegkaptárban mutatják be a méhek életét, elhozzák a méhészek hagyományos kézműves eszközeit, lesz méz-kvíz, játszóház gyerekeknek és még sok más meglepetés: A közönség kóstolás után megválasztja az Orfűi Mézes Nap mézét. Könyvbemutató dedikálással: Császár Levente erre az alkalomra elkészülő Mézes mesekönyve és hozzá egy Mézes kifestő. A háziasszonyoknak és érdeklődőknek Tojzán Zoltán méhész-szakács tart bemutatót mézes ételek készítéséről. A finomságokat természetesen majd kóstolni is lehet.

Közintézményekkel kapcsolatos feladatok:

ingyenes energetikai tanácsadás,

• az önkormányzatokkal folyamatos kapcsolattartás,
• közintézmények ösztönzése regionális és helyi szintű energetikai auditokat is magukba foglaló energiagazdálkodási rendszerek létrehozására,
• szakmai segítséget nyújtása a közintézmények tulajdonában és használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épületekre vonatkozó energiamegtakarítási intézkedési terv elkészítéséhez,
• szakmai segítséget nyújtása a közintézmények tulajdonában és használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épület üzemeltetéséért felelős számára az épület energiafogyasztási adatainak bejelentésével kapcsolatban,
• közreműködés a közintézmények tulajdonában és használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épület használóinak energiahatékonysági szemléletformálásában,
• közreműködés a megyei területfejlesztési program kidolgozásában,
• megkeresés esetén közreműködés energiabeszerzési szerződések megkötésénél,
• megkeresés esetén a közintézmény érdekében tanácsadás energiabeszerzési szerződések és energiaszámlák ellenőrzésében,
• megkeresés esetén szakmai támogatás nyújtása energetikai beszerzések esetén.

Lakossági feladatok:

• ingyenes energetikai tanácsadás biztosítása, valamint a tanácsadás következtében elért energiamegtakarítás mértékének nyomon követése,
• tájékoztatás az elérhető energiahatékonysági pályázatokról- a SzéchenyiProgramirodával együttműködésben (www.szpi.hu)

Vállalkozásokkal kapcsolatos feladatok:

• ingyenes energetikai tanácsadást biztosítása, valamint a tanácsadás következtében elért energiamegtakarítás mértékének nyomon követése,
• a kis- és középvállalkozások ösztönzése energetikai auditálás lefolytatására és az auditokban foglalt ajánlások végrehajtására

Fűtés

Korszerűsítsük fűtésrendszerünket!

Szereljünk fel minden helyiségbe külön programozható termosztátot, radiátorszelepet. Szigeteljük a fűtési csöveket a fűtőtestek mögé szereljünk hővisszaverő fóliát.
Figyeljünk a karbantartásra!
A fűtési szezon kezdetén légtelenítsük a rendszert, hogy a meleg levegő megfelelően áramolhasson, és minden radiátorhoz elérhessen. A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal, a vizes ruhákat ne a fűtőtesteken szárítsuk.
A megfelelő hőmérséklet beállítása
Állítsuk lejjebb a termosztát hőfokát, 1°C-kal alacsonyabb hőmérséklet beállításával 6%-kal csökkenthetjük a fűtésköltséget. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 20-22°C, a gyerekszobában, dolgozószobában 20°C, a hálószobában 18°C, a fürdőszobában 22-23°C. Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról is a kellemes hőérzet érdekében.
Használjuk a nap energiáját!
Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a meleg levegő felfűtse a szobát.
Szellőztessünk hatékonyan!
Szellőztetéskor tárjuk ki az ablakokat, csináljunk huzatot. A résnyire nyitva hagyott ablak a falakat is lehűti, amely felfűtése több energiát igényel.

Energiatakarékos tippek: sütés-fözés-vasalás

Főzzön energiatakarékosan!
Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már végzett az előkészületekkel és az edény is felkerült a főzőlapra a helység melegítésére viszont ne használja!
Villanytűzhelyen csak síkfenekű edényben főzzön, mert a legtöbb étel esetében akár 30-40%-kal lerövidítheti a főzési időt. Ügyeljen a főzőfelület tisztaságára és arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén.
Használja tudatosan konyhai eszközeit!
Ha kisebb mennyiségű vízre van szüksége, inkább használjon vízforralót, illetve olyan konyhai kisgépet, amely speciálisan egy adott étel vagy ital elkészítésére alkalmas, mint például a tojás- vagy a kávéfőző.
Ügyeljen a sütő tisztaságára
Sütés előtt vegye ki a nem használt rácsokat, serpenyőket, és ellenőrizze, hogy a sütő ajtaja jól záródik-e. Mindig tartsa tisztán a sütőt, így jobban visszaveri a hőt.
Vasalás energiatudatosan
Ha szárítót használ és hamarabb veszi ki a ruhákat, a vasalás gyorsabb és kevesebb energiát igényel.
Lehetőség szerint egyszerre nagyobb mennyiséget vasaljon, és válogassa ki az azonos hőfokigényü ruhákat, a szükségesnél nagyobb hőfokot azonban lehetőség szerint ne használjon.
Tanácsok a hűtőgép elhelyezéséhez, használatához
A hűtőszekrényt jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol ajánlott üzemeltetni, ugyanis a külső hőmérséklet 1°C-os emelkedése 5%-kal növeli az energiafelhasználást. A hűtőszekrény akkor működik a leghatékonyabban, ha +7°C a belső hőmérséklet, a fagyasztóládában pedig -18°C.
így használja a mosogatógépet!
A mosogatógépet akkor érdemes beindítani, ha tele tudjuk rakni edényekkel. A kevésbé szennyezett edényeket elég rövid programmal, mérsékelt hőmérsékleten elmosogatni, ami kevesebb elektromos energiát és vizet igényel.

Energiatakarékos tippek: villamos energia

Megéri az energiatakarékos gép

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válassza az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú berendezéseket. Mosógép, mosogatógép vásárlásakor javasolt megnézni, hogy a berendezés rendelkezik-e víz-, illetve energiatakarékos programmal.
Felejtse el a stand-by üzemmódot!
A készenléti (stand-by) állapotban hagyott, „félig kikapcsolt” gépek is pörgetik a villanyórát. A készülékeken található apró ledek éves szinten több ezer forintot is elvihetnek feleslegesen, ezért ezeket a berendezéseket- tévé, dvd-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. - tanácsos egy kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani.
Ne felejtse el a töltőket!
A konnektorban felejtett töltők is szinte észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért fontos, hogy ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket.
Cserélje le a hagyományos villanykörtéket!
Az energiatakarékos izzók akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték. Bár a takarékos égő ára magasabb, mellettük szól, hogy élettartamuk akár nyolc-tízezer óra is lehet, szemben a hagyományos izzók átlagos ezer órájával.
Trükkök az energiatakarékos világításhoz Engedjük be a természetes fényt, ez nemcsak a pénztárcát, hanem a szemet is kíméli. A lámpákat sem kell sűrűn kapcsolgatni - ez ugyanis rövidíti az élettartamukat-, ha például csak pár percre hagyjuk el a szobát, inkább maradjanak égve. Bizonyos helyiségekben érdemes mozgásérzékelővel ellátott világítást üzemeltetni, és a fényerősség-szabályzós kapcsolókkal is spórolhatunk.

Forrás: www.enhat.mekh.hu

Óvodánk szeptemberben megkezdte 20. nevelési évét.

Kezdetektől fogva Horváth-Brém Marianna, Krum Csabáné (Andi néni) és Mészáros Gézáné (Erzsi néni – dajka) foglalkozik az óvodába járó gyódi és keszüi kisgyermekekkel 3 éves koruktól az iskolába lépésig. Tavalyi évtől kezdve kiegészült intézményünk még egy óvodapedagógussal, Kovács Zsuzsanna személyében; valamint konyhai segítő státusszal, mely feladatot Vámosi Eszter látja el.

Az idei nevelési évünk első féléve is legalább olyan mozgalmas volt, mint az előzőek.

A gyermekek mindennapi felfedező, tevékenykedtető fejlesztésén kívül, melyet játékosan, a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően végzünk, fontosnak tartjuk a családokkal való szoros kapcsolat ápolását, a községben lakó emberek bevonását életünkbe.

Az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, EVgF/1 80/2017. ügyiratszámú határozattal elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat, jelen határozatom közzétételének időpontjától azonnali hatállyal feloldom.

A Földművelésügyi Minisztérium határozatát itt találja.

 

Községünk június 6-án tartja Sommerfest és Gyódról Elszármazottak Találkozója 2015 rendezvényét, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Egész nap sör és étkezési lehetőség várja az odalátogatókat a sátorban. Az ebéd babgulyás lesz, mely a 400 Ft–os áron megvásárolható.
Parkolási lehetőség a Sport utcában (Kérjük az Ifjúság utca Sportpálya melletti szakaszára ne hajtsanak be!)
Szeretettel hívjuk, várjuk a gyódiakat, a távolabbról érkezőket, minden kedves vendéget, akinek kötődése van településünkhöz, hogy az idetartozás érzése erősödjön mindannyiunkban, és hogy egy vidám nyári napot tölthessünk együtt!

Tájékoztatom az érintetteket, hogy módosultak a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) magánfőzésre vonatkozó szabályai 2016. január 1-jével jelentősen módosultak.

A módosítás következtében bevezetésre került a Párlat adójegy, melynek igénylésére csak a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóság által regisztrált magánfőző jogosult. Az önkormányzatnál regisztrált, az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bejelentett magánfőzőnek magánfőzés keretében történő párlat előállításához 2016. január 1-től – az előállítást megelőzően – párlat adójegyet kell igényelni, beszerezni a lakóhelye szerint illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) megyei/fővárosi adó-és vámigazgatóságtól.
(NAV Baranya Megyei Igazgatósága 7621. Pécs, Rákóczi út 52-56 Telefon: 72/533-500, ügyfélfogadás: H: 8.00-18.00, K: 8.00-12.00, SZ: 14.00-18.00, CS: 8.00-12.00, P: 8.00-11.00)

A párlat adójegy egy olyan igazoló szelvény, amely a magánfőző nevére kiállított, sorszámozott, papír alapú, vagy elektronikus vámhatósági igazoló szelvény, ami 1 liter magánfőzött párlat után 700 forint jövedéki adó megfizetését, valamint ellenőrzéskor darabonként 1 liter párlat eredetét igazolja.

Kisfalvi Richárd Attila 10.000,- Ft
Krum Bianka 10.000,- Ft
Lőrincz Evelyn 10.000,- Ft
Nagyatádi Máté 10.000,- Ft
Pupp Katalin Zita 5.000,- Ft
Reith Renáta 10.000,- Ft
Stettner Mercédesz 5.000,- Ft
Tóth Nikoletta 10.000,- Ft
Zólyomi Hanna 10.000,- Ft
Zólyomi Karina 10.000,- Ft

 

A Pécsi Járási Hivatal új helyen várja a szociális ellátást igénylő ügyfeleit

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott sajtóközleménye a Pécsi Járási Hivatalnak a szociális ellátásokkal kapcsolatos ügyfélfogadás helyszíni változásáról:

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1-től jelentős mértékben átalakult. Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elválasztásra kerültek. A szociális ellátások eddigi ügytípusai mellett az aktív korúak ellátását is a járási hivatalok állapítják meg.
A Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatala (a továbbiakban Járási Hivatal) a szociális ellátások tekintetében ügyfélfogadási feladatainak a hét meghatározott napjain a négy pécsi szociális területi központ épületében tett eleget.
Tájékoztatom ügyfeleinket, hogy a szociális ellátásokkal kapcsolatos ügyfélfogadás június 29-én a szociális területi központokban megszűnik. A Járási Hivatal 2015. július 6-tól a Foglalkoztatási Osztály ügyfélterében (volt pécsi Munkaügyi Kirendeltség), a Pécs, Zrínyi Miklós utca 11. szám alatt várja az állampolgárokat. Az ügyindítás lehetősége a Pécsi Járási Kormányablakban (Pécs, Szántó Kovács János utca 1 .) és a pécsi szociális területi központokban is megmarad.
A változás a következő ügytípusokat érinti: foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, ápolási díj, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megállapítása, közgyógyellátás, időskorúak járadéka, hadigondozotti ellátások.

Ügyfélfogadási idő a Pécs, Zrínyi Miklós u. 11. szám alatt:
Hétfő-kedd, csütörtök: 08:00-15:30 óráig
Szerda: 08:00-12:00 óráig
Péntek: 08:00-10:00 óráig
Telefon: (72) 512-812

Dr. Horváth Zoltán
kormánymegbízott

A Gyódi Óvoda és Művelődési Ház  (Gyód, Fő utca 98. Tel.: (72) 461-269) május 11-én és 12-én 9 és 15 óra között várja beiratkozásra a kicsiket és szüleiket. Tekintse meg bemutatkozásunkat

 

Keszü, Gyód, Kökény községek közigazgatási területén tartott méhállományokra községi zárlatot rendelek el.
Keszü, Gyód, Kökény közigazgatási területéről tilos kivinni méheket, fiasításos és mézes lépet, virágport, kaptárt, kaptárok belső tartozékát, kivéve indokolt esetben  méhcsaládokat járási főállatorvosi engedéllyel a zárlatnak helyi zárlat alatt nem álló területéről. Az érintett helységekbe tilos behozni méheket (dolgozót,
anyát, fiasítást).

Tekintse meg a határozatot

Nagy sikerrel került megrendezésre szeptember 19-én, Gyódon az óvoda által szervezett Családi nap, melyen részt vettek az iskolások, szülők, falubeliek is.
 
A gyerekek nagy örömére egész nap lehetett ugrálni a tengeri állatos légvárban, mászni a 10 méter hosszú hernyóban. Játszhattunk ügyességi játékokon és a kreatív asztalnál az óvónénikkel egész nap különleges dolgokat lehetett készíteni.
A gyerekek kívánságait leste a lufihajtogató bohóc, valamint minden kisgyermek arcára kerülhetett az általa – akár többször is – kiválasztott minta. Volt itt pókember, kalóz, pillangó, macska és még sorolhatnánk.
Közös ebéd várta a vendégeket, melyet szülői segítséggel készítettünk el és nagyon-nagyon finomra sikerült. Készült pincepörkölt, valamint a gyerekek nagy örömére annyi lángos sült, hogy alig bírtuk megenni.
Délelőtt megérkezett a lovaskocsi is, melyre mindenki felülhetett, aki csak szeretett volna, még a lelkes apukák is szívesen kipróbálták.
 
Délután ellátogatott hozzánk a Hangoló gyermekszínház. Csak úgy csillogtak a gyerekek szemei a boldogságtól, annyira élvezték az előadást. 
A program zárásaként a Pécsi Rendőrkapitányság szervezésében egy fantasztikus sport és erőnléti vetélkedőn vehettünk részt, ami nagyon élvezetes volt mind a gyermekek, mind szüleik számára. Végül döntetlen lett az eredmény a két csapat között, megállapíthattuk:
Mindenki nyert, hisz barátok között voltunk, új barátokat szereztünk!
A Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatala OKJ-s szakmai képzéseket hirdet, melyek decemberben indulnának a tervek szerint. 
Az OKJ-s képzésben részt vehet bárki, aki hazai költségvetés vagy uniós forrás terhére megvalósuló programban támogatott OKJ-s képzésben már korábban részt vett és az utoljára ilyen formában megszerzett képesítése óta legalább 1, de kevesebb, mint 2 év telt el:
 • korábban megszerzett szakképesítéshez kapcsolódóan a teljes szakképesítést, vagy
  • a korábban megszerzett rész-szakképesítéshez kapcsolódóan a teljes szakképesítést, vagy
  • a megszerzett képesítéshez kapcsolódóan a Képzési területek egységes osztályozási rendszere (KEOR) szerint azonos fő irányba tartozó képesítést kíván szerezni, vagy
  • legalább 2 év eltelt a korábban megszerzett képesítés megszerzése óta.
 • Alacsony iskolai végzettségük ISCED 1 és ISCED 2 (maximálisan 12 osztállyal rendelkezik, érettségije nincs, szakmunkás bizonyítvánnyal nem rendelkezik (Kivétel azok a képzések ahol érettségi a bemeneti feltétel.)
 • hazai költségvetés vagy uniós forrás terhére megvalósuló program keretében alapkompetenciák fejlesztését célzó, felzárkóztató, illetve munkakör vagy munkatevékenység végzéséhez szükséges kompetenciák megszerzésére irányuló támogatott képzésben korábban részt vett.

Tekintse meg a kiírást

A tanfolyamokkal kapcsolatban érdeklődni az alábbi eléréseken lehet: Telefon: (72) 512-812,  Pécs, Zrínyi M . u. 11. szám (Ügyfélfogadás: H-K-Cs: 08:00 – 15:30, Sze 08:00 – 12:00, Péntek: 08:00 – 10:00)
 
 
Október 1.
 
Az Idősek napja az idős emberekről, az ő tiszteletükről szól. 
Tiszteletünk magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy társadalmunknak ők is hasznos tajgai, és mindannyiunknak nagy szükségünk van rájuk. Szükségünk van mindarra a sok élettapasztalatra, arra a higgadt bölcsességre, amivel csakis ők rendelkeznek, és a türelemre, elfogadásra, ahogy tanítanak, nevelnek bennünket.
 
A mi világunk anyáink, apáink, nagyanyáink, nagyapáink életével, munkásságával kezdődött. Ők építették számunkra azt a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg. Mindennapi életünkhöz az elődök példáiból meríthetünk erőt hitet és bátorságot.
Mi, gyódi óvodások és nevelők sem felejtkeztünk meg ezen az ünnepnapon falunkban élő szomszédainkról, rokonainkról.
Nagy igyekezettel készítettük ajándékainkat, hogy a mai napon odaadhassuk nekik, lássuk boldogságukat, hogy gondoltunk rájuk; éreztettük velük, fontos számunkra, hogy velünk vannak.
                      
Kívánjuk, hogy adassék meg számukra még sok-sok lágy, simogató tavasz! 
Köszönjük a példamutatást! 
Köszönjük az emberi értékeket, melyeket belénk csepegtettek. 

Keszü, Gyód és Kökény önkormányzatai pályázatot hirdetnek közösen foglalkoztatott

mezőőri állás betöltésére.

A mezőőr feladata a három község területén a termőföldek, a zártkertek örzése, a termények, termékek, eszközök, haszonállatok, építmények vagyonvédelme, egyéb rendészeti teendők ellátása. A mezőőr jogosult egyes hatósági intézkedésekre, illetve kényszerítőeszközök alkalmazására.

Pályázat beadása fényképes önéletrajzzal személyesen, vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Jelentkezési határidő szeptember 22.

A továbbiakat olvassa el az eredeti kiírásban.

Szám: 310-5/2014
Tárgy: választási küszöbszámok megállapítása
 
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény 9. §.-a alapján Gyód községben az ajánlási küszöbszámokat az alábbiak szerint határozom meg:
Polgármester választás esetén :  17
Egyéni listás választás esetén:    6 
 
Keszü, 2014. augusztus 18.
Dr. Barta Zsuzsa HVI vezető
1996 óta Gyód Község központjában, családias  környezetben, a falu "ékszerdobozaként" működik 25 férőhelyes, egycsoportos, német nemzetiségi intézményünk. 2 óvónő és egy dajka foglalkozik nap, mint nap a gyermekekkel.
A pedagógiai munka a Helyi Pedagógiai Program alapján folyik, melyet minden szülő megismerhet, nyilvános dokumentum.
Programunk a kompetencia alapú óvodai programra épít. Célunk:  A gyermekek egyéni fejlettségéhez, igényeikhez, szükségleteikhez, érési tempójukhoz igazodó, a gyermeki szabadságot tiszteletben tartó differenciált személyiségfejlesztés, a tanuláshoz szükséges képességek és részképességek megalapozása a játékban és a játékos tevékenységekbe ágyazottan. 

111

2015. október-2016. március

A Pécsi Kistérségi Fejlesztő Egyesület által Orfűn 2015. októberétől-2016. decemberéig zajló felkészítő programjainak konkrét célja az volt, hogy erősítse a helyi közösségeket, nyújtson segítséget a helyi közéletben betöltendő szerepük felismerésében, érdekeik képviseletének vállalásában, kommunikációs és tárgyalási készségeik fejlesztésében, valamint, hogy felkészítsük a résztvevőket a helyi közösségi tervezésben, a helyi döntéshozatalban való aktívabb részvételre. Tanulással, új ismeretek szerzésével fejlesszük egyéni és közösségi kompetenciáikat. A 2016 januárjától-2016. márciusáig a településeken zajló konzultációk célja és feladata a helyi társadalmak, közösségek sajátosságainak megismerése, a közösségek stratégiai fejlesztő munkába történő bekapcsolásának segítése, jövőkép és közösségi feladatok, az együttműködések lehetőségeinek megfogalmazása volt.

 

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény (Inytv.) . – 2015. május 2-án hatályba lépett – 89/A. § (1)-(2) bekezdései alapján a tulajdonos – miniszteri rendeletben meghatározottak szerint – 2016. december 31-ig kérheti az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlana (a továbbiakban: zártkerti ingatlan) művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését.
A Magyar Közlöny 162. számában, 2015. október 30-án kihirdetésre került az egyes földügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 67/2015. (X. 30.) FM rendelet (FM rendelet), amely a 109/1999. (XII. 29.) FVM rendeletet (Inyvhr.) zártkerti szabályozást érintő rendelkezésit tartalmazza. Az FM rendelet a kihirdetését követő 31. napon, azaz 2015. november 30-án lép hatályba.

Tisztelt Lakosok!

A tavalyi évhez hasonlóan Gyód község Önkormányzata Képviselő – Testülete szociális célú tűzifa juttatásban részesítheti rászoruló lakosait.

Igényeiket a mellékelt kérelem nyomtatványon nyújthatják be – a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolások csatolásávalGyód község Önkormányzatához (7668. Gyód, Fő u. 62.) vagy a Keszüi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (7668. Keszü, Petőfi u. 24.) 2015. december 11. napjáig.

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülte december 11.-én (pénteken) 18.00 órai kezdettel ülés tart a Polgármesteri Hivatal épületében.

Napirend:

 1. Tiszta udvar – rendes ház pályázatok elbírálása Előadó: Polgármester
 2. Egyéb aktuális kérdések

Zárt ülésen:

 1. Szociális fajuttatás megállapítása Előadó: Polgármester
 2. Szociális kérelmek Előadó: Polgármester

A nyilvános ülésen  minden érdeklődő megjelenésére  számítunk.

Önkormányzatunk új rendeletet alkotott a község szociális tüzifa-támogatásáról az elkövetkező idényre

Töltse le

 

Kéknyelv betegség előfordulásának megállapítása miatt Bogád, Bosta, Görcsöny, Gyód, Keszü, Kökény, Ócsárd, Pellérd, Pogány, Regenye, Romonya, Szalánta, Szilágy, Szilvás, Szőke, Szökéd közigazgatási területen elhelyezett, "bluetongue"-ra fogékony állatokat tartó állatállományokra megfigyelési zárlatot rendelt el a Baranya Megyei Kormány Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya.
A kitörés helyén és az azt körülvevő 20 km-es sugarú körben kötelező a vakcinázás, amely során minden kéknyelv betegségre fogékony háziállatot (szarvasmarha, bivaly, juh, kecske) be kell oltani a megfigyelési zárlat alá helyezett állományokban.
Tekintse meg a határozatot további információkért

 

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása.

A program keretében olyan szociálisan hátrányos helyzetű felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak folyósítható az ösztöndíj, akik a települési önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkeznek, felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos) képzésben vesznek részt.

További információ a körjegyzőségen, és az alábbi adatlapokon:

"A" típusú pályázati kiírás

"B" típusú pályázati kiírás

 

Gyód község Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2017. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási  Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot felsőoktatási hallgatók számára a 2016/2017. tanév második és a 2017/2018. tanév első félévére vonatkozóan. 

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2017. évi fordulójában a pályázat beadási határidő is meghosszabbításra került. A pályázatok benyújtásának módosított határideje: november 15. 
 

A típusú pályázati kiírás

B típusú Pályázati kiírás

 

A magánfőzőnek a 2014-ben előállított párlat utáni adóbevallási kötelezettségét 2015 január 15. napjáig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti Önkormányzati adóhatóság felé.

A 2014 évben főzőtt pálinka után adózni nem kell, a 2015 évben főzött párlat adóját egy összegben 2016 január 15. napjáig kell teljesíteni.

Olvassa el, (töltse le) a további tudnivalókat innen.

Tájékoztató a magánfőzés szabályairól

Nem mindenki főzhet otthon pálinkát

 

"Csak az hal meg, akit elfelednek,
Örökké él, kit nagyon szeretnek"

Fájó szívvel emlékezünk a Keszüi Közös Önkormányzati Hivatal elhunyt munkatársára:

Joklné Stefek Piroska
adóügyi vezető főtanácsosra.

Piroska 14 évig dolgozott kiemelkedő szorgalommal, hivatástudattal a helyi adóztatás nagy odafigyelést, emberekkel való jó kapcsolatteremtési készséget igénylő munkakörében.
Ügyfeleivel, kollégáival és feletteseivel egyaránt udvarias, segítőkész volt. Türelmes és az egyéni problémák megoldására összpontosító magatartásával kivívta nemcsak munkahelyi vezetői, hanem a lakosság megbecsülését is.
Szerette munkáját, örömet talált a jól és időben elvégzett feladatokban, sokan fordultak hozzá segítségért, mert  mindig megtalálta a törvényes és egyben humánus, az egyéni gondokat figyelembe vevő megoldást.
Jó kapcsolatot alakított ki a civil szervezetekkel, szívesen és aktívan vett részt a falvak közösségi rendezvényein.

Személyében kedves és szeretett kollégát, jó szakembert veszítettünk el, emlékét megőrizzük.

Keszüi Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai,
Keszü és Gyód községek Képviselő-testületei

 

 

Polgármester: Schmidt Ferenc József

Képviselők:

 1. Lőrincz Ramóna
 2. Csák Tamás (alpolgármester)
 3. Krum János András
 4. Krum Csaba

Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői:

 1. Medgyesi Antal
 2. Schmidt Ferenc József
 3. Krum János András

Helyi Választási Bizottság 7668 Gyód, Fő u. 62. Tel.: 72 461-130

Tisztelt Választópolgárok!

Tájékoztatom Önöket, hogy Gyód községben a 2014. október 12. napján megtartandó önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás nyilvántartásba vett jelöltjei a szavazólapon az alábbi sorsolt sorrendben kerülnek feltüntetésre:

Polgármester jelölt: Schmidt Ferenc József

Egyéni listás képviselő-jelöltek:

 1. Lőrincz Ramona
 2. Schmidt László
 3. Krum Csaba
 4. Csák Tamás
 5. Krum János András
 6. Nock Mihány Imre
 7. Kövesdi Zoltán

Német nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöltek:

 1. Krum János András
 2. Krum Csaba
 3. Schmidt Ferenc József
 4. Medgyesi Antal 

Nagy Árpád s.k. a HVB elnöke

Családkönyv

Könyvbemutató június 2-án