utca_panorama.png

Óvodánk szeptemberben megkezdte 20. nevelési évét.

Kezdetektől fogva Horváth-Brém Marianna, Krum Csabáné (Andi néni) és Mészáros Gézáné (Erzsi néni – dajka) foglalkozik az óvodába járó gyódi és keszüi kisgyermekekkel 3 éves koruktól az iskolába lépésig. Tavalyi évtől kezdve kiegészült intézményünk még egy óvodapedagógussal, Kovács Zsuzsanna személyében; valamint konyhai segítő státusszal, mely feladatot Vámosi Eszter látja el.

Az idei nevelési évünk első féléve is legalább olyan mozgalmas volt, mint az előzőek.

A gyermekek mindennapi felfedező, tevékenykedtető fejlesztésén kívül, melyet játékosan, a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően végzünk, fontosnak tartjuk a családokkal való szoros kapcsolat ápolását, a községben lakó emberek bevonását életünkbe.

 

Szeptemberben megrendeztük, most már hagyománnyá váló családi napunkat, melyen gyermekek és szülők együtt játékos, sportos vetélkedőkön vehettek részt. Volt légvár, bűvész bemutató, kvíz vetélkedő. Maradandó élményekkel gazdagodhattunk mindannyian.

Ugyancsak szeptemberben került megrendezésre az egész község felé nyitott programunk, a Szent Mihály napi máglyagyújtás, melyen a gyódi óvodások és iskolások közösen mutatták be táncos műsorukat a közönségnek. Vendégeinknek kedveskedtünk a szülők és gyermekek által hozott gyümölcsökkel, süteményekkel, zsíros kenyérrel. Házi bort kóstolhattak az oda látogató felnőttek. A faluházban bábszínházi előadás örvendeztette a gyerekeket, majd mindenki örömére közösen nézhettük a máglyaégetés menetét.
Októberben ugyancsak hagyományosan megtartottuk az Állatok Világnapját. Ezen a napon élő állatok költöznek be egy napra az óvodai csoportszobába és az óvoda udvarára. Idén is rengeteg állat töltötte velünk ezt a napot, volt nyuszi, kiskacsa, kutya, cica, bárány, ló.

Október 17-én került megszervezésre a Szülők-Nevelők Jótékonysági Bálja, mely bevételéből minden év végén a gyódi óvodás és iskolás gyermekek kirándulását finanszírozzuk. Idei évben Visegrádra megyünk kirándulni, ahol a vár megtekintése mellett módunk lesz egy dunai hajókázásra, lovagi torna bemutató, valamint egy Mátyás király mese előadás megtekintésére.

Ebben a hónapban meghívást kaptunk egy nagypapától Pécsre, ahol a Dottó kisvonaton utazgathattunk.

Ellátogattunk a Vásárcsarnokba, ahol a vásárlás folyamatával ismerkedhettek a gyerekek, zöldségeket, gyümölcsöket nézegettünk, neveztünk meg. Persze a lángosozás élményét sem hagyhattuk ki.

Rengeteget kirándultunk a természetben, a nagycsoportosokkal biciklitúrán vettünk részt.
Minden hónapban megtartjuk „Őrmesterképző” programunkat a Pécsi Rendőrkapitányság szervezésében, mely napokon két rendőr hölgy foglalkozásokat, előadást tart a gyermekeknek a helyes közlekedésről, a különböző veszélyekről, a rendőrségi munkáról.
Novemberben meghívtuk a szülőket az óvodába, kedveskedtünk nekik egy kis Márton-napi mulatsággal. Volt ott minden, mi szem-szájnak ingere. Ettünk, ittunk, mulatoztunk. A gyermekek mesedramatizálással, versekkel, dalokkal kápráztatták el szüleiket, nagyszüleiket.
Decemberben, Advent heteiben Karácsony ünnepére készültünk, már december elején elkezdtük a ráhangolódást. Ellátogattunk Pécsre, az Árkád bevásárló központba, ahol már minden ünnepi díszbe öltözött addigra.
6-án ellátogatott hozzánk a Mikulás – aki idén is egy dédipapa volt – minden kisgyermek külön-külön kapott ajándékcsomagot.
Az év utolsó nevelési napján rengeteg karácsonyi ajándék várta a gyódi óvoda gyermekeit. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjük a Keszüi Német Nemzetiségi Önkormányzat 30.000Ft-os támogatását, melyből a gyermekek német fejlesztését elősegítő játékokat vásárolhattunk.
Köszönet a Gyódi Önkormányzatnak és a Gyódi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy lehetővé tették, hogy minden kisgyermek haza is vihessen egy-egy értékes ajándékot, valamint rengeteg játékkal gyarapodhatott a csoport is.
Az évet a hagyományos Karácsonyi Műsor zárta, melyet a faluházban tartottunk közösen az iskolásokkal. Színvonalas, meghitt műsorukkal mind az iskolások, mind az óvodások örömkönnyeket csaltak a nézők szemébe. A gyermekek nagy örömére a gyódi Mikulás ismételten ellátogatott a rendezvényre és a helyi, valamint az intézménybe járó keszüi gyermekeknek hatalmas ajándékkal kedveskedett. Köszönet érte!
   


Ígérhetem, hogy a nevelési év második fele is bővelkedni fog történésekben. Igyekszünk a gyermekek mindennapjait csodássá varázsolni úgy, hogy közben észre sem veszik, mennyi mindent tanulnak, mi-mindennel gyarapszik tudásuk, milyen mértékben nyílik ki a világ előttük, mert GYÓDI ÓVODÁSNAK LENNI JÓ!

Családkönyv

Könyvbemutató június 2-án

Az adó 1%-a

A személyi jövedelemadó 1%-áról való rendelkezéskor kérjük, hogy gondoljanak községünk fejlesztésére és a helyi sportélet támogatására.

Az 1 % átutalásához az adószámokat az alábbiakban ismertetjük:
Gyódért Alapítvány:  18303425-1-02
Mecsekvölgye Sportkör:  19031707-1-02

A tavalyi évben az adókból befolyt összeget a falu játszótereinek folyamatos újítására, állagmegóvásra fordítottuk.

Eseménynaptár 2016/17 II.fé.

MÁRCIUS
15. szerda     Munkaszüneti nap 
16. csüt.        Szülői fórum a tanítónénikkel
21. kedd        Nyílt nap 
22. szerda     Nyílt nap 
 
ÁPRILIS
12. szerda    Tavaszi szünet előtti utolsó óvodai nap
13. – 18.       Tavaszi szünet – ügyeleti ellátás
19. szerda    Tavaszi szünet utáni első óvodai nap
25. kedd       Bűvész a csoportban
27.-28.          Óvodai beíratás
3.- 4. hét       Kirándulás tervezése a pogányi Zsályaliget élményparkba
 
MÁJUS
01. hétfő        Munkaszüneti nap
12. péntek     Anyák napi ünnepély (17 óra, csoportszoba)
12. péntek     Bóbita bábszínház
 
JÚNIUS
01. csütörtök   Kirándulás (közös az iskolásokkal) Kaposvár – Katica tanya
02. péntek       Nevelés nélküli munkanap 
03. szombat    Juniális
15. csütörtök   Ballagás, évzáró 
 
Nyári nyitva tartás: Augusztus hónapban az óvoda zárva tart.

Névsor 2016/17