utca_panorama.png
Elsősegélynyújtás a közúti baleseti helyszínen a rendőrség, katasztrófavédelem, mentősök szemszögéből.
 
"Minden állampolgár köteles szükség esetén tőle elvárható segítséget nyújtani sérült, balesetet szenvedett , vagy olyan személynek, aki életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyeztető helyzetbe jutott."
Elsősegély alkalmazásáról szóló tv. 1972.évi II.törvény28.§
 
Az elsősegély nyújtása, az elsősegélyre való felkészültség, az elsősegélynyújtás elsajátítása így annak minősége is szerves része minden nemzet egészségkultúrájának. A nemzetközi epidemiológiai adatok mutatják, hogy az elsősegélyt szükségessé tevő leggyakoribb helyzetek, azaz a balesetek a harmadik leggyakoribb halálozási okként szerepelnek a világon a szív-, érrendszeri és a daganatos megbetegedések után.
Ezért különös hangsúlyt kap a gyors helyzetfelismerés és az első alapvető életmentő elsődleges tevékenységek elvégzése - ezek alapvetően meghatározzak a bajbajutott további sorsát, egyrészt az idő előtti halálozás csökkentésével, másrészt a túlélést követő életminőség javításával.
 
Egy baleseti helyszínen nemcsak a segélynyújtás fontos, hanem az is, hogy a segítő ne kerüljön bajba, illetve ne következzenek be további sérülések. Ezért elengedhetetlen a helyszínbiztosítás. Balesetet észlelve először mérjük fel a helyzetet, győződjünk meg arról, hogy a baleseti helyszínt megközelítve nem érhet minket károsodás (égés-robbanás veszély, autóforgalom stb.), szükség esetén viseljünk láthatósági mellényt, használjuk az autó vészvillogóját, fényszóróját, helyezzük ki az elakadásjelző háromszöget, ami minden autó kötelező tartozéka, illetve vonjunk be másokat is a biztonság megteremtéséhez. Ha megteremtettük a feltételeket óvatosan közelítsük meg a sérülteket, majd kezdjük el a helyzetfelmérést, a betegvizsgálatot.
Szólítsuk meg a sérültet, kérdezzük meg emlékszik-e mi történt, milyen testrészei fájnak. Ha a sérült szótlan, nem válaszol, az általában súlyos sérülésre utal.
 
A leggyakrabban előforduló veszélyek tömegszerencsétlenségek esetén: tűz, robbanás, veszélyes anyagok szivárgása, leszakadt elektromos vezetékek, üvegszilánkok, éles fémtárgyak, télen kihűlés.
A sérülteket ne mozdítsa el, hacsak azok nincsenek további veszélynek kitéve, vagy a sürgős ellátás azt szükségessé nem teszi
A roncsokat ne mozgassa, a beszorult sérülteket ne próbálja meg kiszabadítani, kivéve, ha azok további veszélynek vannak kitéve, vagy ha az azonnali ellátás azt szükségessé teszi. Próbálja megőrizni nyugalmát, cselekedjen megfontoltan. Nyugtassa meg a sérülteket. A kiérkezett szervekkel ossza meg a balesetről szóló minden információját. Ha nem tud a szerencsétlenség közvetlen közelében segítséget nyújtani, támogassa a kiérkező mentők, rendőrök, tűzoltók munkáját (pl. hozzon vizet, meleg takarókat, lámpát, segítsen a sebesültek szállításában, stb.) – egy tömegszerencsétlenségnél minden segítség elkél. Ha a balesetben érintett tehergépjárművön veszélyt jelző táblák, bárcák láthatók, az azon található számok, ábrák tartalmáról tájékoztassa a hatóságokat.
Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul, értesítsük a mentőket.
A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról): 104. 1999-től egységes sürgősségi hívószám bevezetésére kerül sor Magyarország területén is (112). Ezt elsősorban akkor hívjuk, ha egyidejűleg a mentőkre és/vagy a tűzoltókra és/vagy a rendőrségre is szükség van.
Mentőhívás esetén az alábbi kérdések szerint tegyük meg a bejelentést:
Hol történt az eset? Ha a cím nem egyértelmű, akkor próbálja elmagyarázni a helyszín megközelíthetőségét, gondoskodjon útbaigazító segítségről.
Adja meg saját nevét, telefonszámát, amin elérhető lesz.  Ha ezután megszakad a vonal, vagy új információkra van szükség, vissza tudjuk hívni. Ne felejtse el, pontatlan cím esetén a mentők nem fognak odatalálni az ön segítsége nélkül!
Milyen jellegű vészhelyzet áll fent, mi történt? Szorítkozzon a tényekre, minél rövidebben és pontosabban mondja el a problémát, annál hamarabb indulhat a segítség. A mentőknek fontos segítség, hogy megtudják, milyen, panasz, tünet észlelhető a mentésre szorulókon. Lábát, hasát fájlalja, sápadt, esetleg eszméletlen. Minden tünet fontos lehet.
Adjon át minden egyéb információt (pl. több sérült van, tűzoltókra is szükség van, stb.), amely fontos lehet.
Nyújtson elsősegélyt a mentő megérkezéséig. 
Ne szakítsa meg a vonalat, hiszen képzettség hiányában követheti a mentésirányító telefonos instrukcióit.
 
Madarász Dalma
(ProjektNavigátor Kft.)

Családkönyv

Könyvbemutató június 2-án

"Mozdulj Gyód" Fotódokumentáció

Kattintson a borítóra