utca_panorama.png
Hazánkban vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek, az összhalálozás mintegy 54%-át teszik ki. Ma Magyarországon európai viszonylatban is kiemelkedően magas a hirtelen szívhalálban elhunytak száma: egyes becslések szerint átlagosan minden órában meghal valaki. A hirtelen szívhalál váratlan esemény, mely ugyanúgy érintheti a fiatal, egészséges szervezetet, mint az idős vagy beteg embert; bekövetkezhet az utcán, munkahelyen, vagy akár otthon is. A keringésmegállást követő néhány perc sorsdöntő. Minden segítség nélkül eltelt perccel kb. 10%-kal csökken az életben maradás esélye, ezért kiemelkedően fontos a korai mentőhívás, és az újraélesztés megkezdése.
Az újraélesztés – vagyis a gyorsan és kellő erősséggel kivitelezett mellkas kompresszió és a be fúvásos lélegeztetés – egy egyszerű, eszköz nélküli, könnyen elsajátítható mozdulatsor, mellyel bárki (egészségügyi képzettséggel nem rendelkező személy is!) érdemben segíthet keringésmegállás esetén.
A sikeres újraélesztés alapfeltétele:
  1. az életjelenségek hiányának korai észlelése.
  2. korai segélyhívás
  3. minél hamarabb elkezdett újraélesztés
  4. ne legyen az élettel összeegyeztethetetlen sérülés
Teendőink:
Győződjön meg arról, hogy nem áll-e fenn olyan külső körülmény, ami Önre, illetve az ellátandó személyre súlyos járulékos veszélyt jelentene. Amennyiben ilyen veszélyhelyzet fennáll:
  • tegyen kísérletet a veszélyforrás megszüntetésére vagy
  • az illető biztonságba helyezésére (feltéve, hogy arra képes, és ezzel nem kell jelentős veszélyt vállalnia)
  • ellenkező esetben haladéktalanul kérjen megfelelő segítséget.
Vizsgáljuk meg a reakciókészséget: szólítsuk, rázzuk meg a sérültet.
Kérjünk segítséget a környezettől.
Nézzük meg a légzést: hajtsuk hátra a fejet, emeljük ki az állat, nézzük, hallgassuk, érzékeljük a légzést legfeljebb 10 másodpercig. 10 másodperc alatt legalább 2 légvételt kell észlelnünk. 
Ha nincs légzés, hívassunk mentőt, vagy ha egyedül vagyunk, mi tegyük ezt meg, mondjuk el, hogy megkezdett újraélesztéshez kérjük a mentőt.
Helyezzük a beteget kemény alapra (padló)
Térdeljünk a beteg mellé
Nyújtsuk ki a karunkat és tegyük a kezünket a mellcsont középvonalába, a mellkas alsó felére.
Másik kezünkkel kulcsoljuk át a csuklónkat. Nyújtott, mellkasra merőleges karral, feszes könyökkel nyomjuk le a mellkast 30-szor egymás után. Ügyeljünk arra, hogy a lenyomások üteme elérje a percenkénti 100-at. A mellkast kb. 5 cm-re nyomjuk le, a lenyomás és felengedés azonos idejű legyen. Két lenyomás között teljesen engedje el a mellkast, de a kezét ne vegye el róla.
Menjünk a fejhez, hajtsuk hátra a beteg fejét, ahogy a légzés vizsgálata során tettük. Egyik kezünk az állon van, a másik a homlokon. A homlokán lévő kezének hüvelyk‐ és mutatóujjával fogja be a beteg orrát. Az áll emelve tartása mellett nyissa ki a beteg száját. Vegyen egy szokásos mélységű lélegzetet. Száját illessze olyan szorosan a beteg szájához, hogy ne maradjon rés ajkai és a beteg arca között Levegőjét fújja bele a betegbe – a hatásosan kivitelezett be fúvásos lélegeztetés során egy be fúvás 1 másodpercig tart, ezalatt a beteg mellkasa megemelkedik. Befújás után a segélynyújtó fordítsa el a fejét és nézzen a mellkasra, közben vegyen egy új levegőt, majd ismételje mag még egyszer a lélegeztetést.
Időveszteség nélkül váltogassa a 30 kompressziót és a 2 befújást!
Ha az élet jeleit (nyelés, köhögés, légvétel, egyéb spontán mozgás) tapasztalja, akkor-és csak akkor- szüntesse be az újraélesztést és ellenőrizze ismét az életjelenségeket.
A mentők megérkezéséig magszakítás nélkül folytassa az újraélesztést. 
Ha a lélegeztetés valamilyen ok miatt nem lehetséges, ilyenkor megszakítás nélkül mellkas kompressziót alkalmazzunk.

Családkönyv

Könyvbemutató június 2-án

"Mozdulj Gyód" Fotódokumentáció

Kattintson a borítóra