utca_panorama.png
A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyek szükségesek szervezetünk normális működéséhez, és - kevés kivételtől eltekintve - a szervezet nem képes előállítani őket, ezért táplálékkal kell fedeznünk szervezetünk vitaminigényét. 
A vitaminszükséglet kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással fedezhető. 
A helytelen táplálkozást esetén szükségünk lehet különböző vitaminkészítmények szedésére, viszont ezek mértéktelen használata esetén, egyes vitaminokból túladagolás jöhet létre. Ez ugyancsak súlyos tünetekkel járhat, ezért próbáljuk meg vitaminszükségletet elsősorban vitaminokban gazdag táplálékokkal fedezni! 
A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk: zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K.  Vízben oldódó vitaminok: C, B vitamin csoport. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezetünk időlegesen tudja raktározni. A vízben oldódó vitaminokat naponta pótolni kell! 
Az alábbiakban egy összefoglalót olvashatnak a vitaminok természetes forrásairól:
  • A- vitamin: Máj, tojás, tej és tejtermékek, margarin, zöld és sárga főzelékek, és sárga gyümölcsök. Ajánlott napi adag: 50 mg
  • B1-vitamin: Hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, korpa, szárított élesztő, amerikaimogyoró, tej és a legtöbb zöldségféle. Ajánlott napi adag: 50 mg
  • B2- vitamin: Máj, vese, hal, tojás, tej, sajt, élesztő és leveles zöldfőzelékek Ajánlott napi adag: 50 mg. Ha kevés húst vagy tejterméket fogyaszt, növelje B2 vitamin bevitelét. Ez a vitamin legjobban a B6 vitaminnal együtt adva hat. A fogamzásgátló tablettát szedő, terhes vagy szoptatós nőknek több B2 vitaminra van szükségük.
  • B3- vitamin: Gabonafélék, csírák, mogyoró, aszalt gyümölcsök, burgonya, leveles zöldségek, hal, tojás, máj, és a húsok. Ajánlott napi adag: gyermekeknek kortól függően 8 és 15 mg között, Felnőtteknek 15 és 20 mg-ra tehető
  • B6- vitamin: Búzakorpa, búzacsíra, sörélesztő, máj, vese, szív, melasz, tej, káposzta, marhahús, tojás. Ajánlott napi adag: 50 mg. Ez a vitamin B1-, B2, B5, C vitaminnal és Magnéziummal együtt szedve fejti ki a legkedvezőbben a hatását.
  • B12 vitamin: Máj, vese, tojás, tej, sajt, marha és sertéshús. Vegetáriánusok, akik nem fogyasztanak tojást és tejtermékeket azok pótlására szorulnak.
Aki rendszeresen kirúg a hámból, és sokat iszik, azok számára a B12 vitamin bevitele elengedhetetlen. Nőknek segíthet a menstruációk alatt és közvetlen előtte.
  • C-vitamin: Citrusfélék gyümölcsei, bogyós termések, a zöld és leveles főzelékek, paradicsom, paprika, kelvirág. Ajánlott napi adag: 500 - 1000 mg. A C-vitamin a gyomor ételtartalmától függően 2-3 óra alatt kiürül s szervezetből - viszont fontos, hogy a vérben állandóan magas C-vitamin koncentrációt biztosítsunk - ezért az optimális hatás céljából nyújtott felszívódású C-vitamin készítmény használata ajánlott.
  • D- vitamin: Halmáj olaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek. Ajánlott napi adag: 400 NE (10qg). A már lesült bőrben, megszűnik a D vitamin képződése. Nagyvárosokban vagy szennyezett területeken élők, növeljék napi D vitaminfogyasztásukat. Sötét bőrű emberek, ha északi országokban élnek, emeljék napi D vitamin felvételüket. Azok a gyermekek, akik nem D vitaminozott tejet isznak, kapjanak külön D vitamint. D vitamin hatása A- és C-vitaminnal, kalciummal és foszforral érvényesül a legjobban.
  • E- vitamin: Búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, dúsított liszt, korpás búza, teljes gabona magvak, tojás. Ajánlott napi adag: 400 NE. Ha rendszeresen klórozott ivóvizet fogyaszt, több E vitaminra van szüksége. Terhes és szoptatós nők, valamint azok, akik fogamzásgátló tablettát szednek, több E vitaminra van szükségük. 
  • K- vitamin: Zöldleveles zöldségfélékben, káposztában, brokkoliban, parajban, májban, tej. 

Családkönyv

Könyvbemutató június 2-án

"Mozdulj Gyód" Fotódokumentáció

Kattintson a borítóra