utca_panorama.png
Szinte nincs olyan területe az életnek, ahol ne fordulna elő baleset, amelyet ne lehetett volna megelőzni. Ez leginkább a háztartási balesetekre érvényes, hiszen amíg a közutakon egymásra utaltak az emberek, addig otthon, a jól ismert miliőben csak rajtunk múlik, vigyázunk-e magukra. Fontos, hogy ezeket a helyzeteket jól kezeljük, mert a reakciónkon életek is múlhatnak. A háztartási balesetek nagy része megelőzhető, és egy kis odafigyeléssel megúszhatóak a komolyabb sérülések. Készüljünk fel az éles helyzetek kezelésére.
Őrizzük meg ilyenkor is nyugalmunkat, már amennyire lehet.
Az egyik leggyakoribb háztartási baleset a különböző sebek kialakulása, képződése. 
 
SEBELLÁTÁS:
Seb: akkor keletkezik, ha a bőr folytonossága megszakad.
Fajtái: horzsolt, zúzott, vágott, szúrt, lőtt, harapott
 
Sebellátás szabálya, teendőnk a sérülttel:
 1. a sérültet leültetjük, vagy lefektetjük
 2. levetkőztetjük a szükséges mértékig
 3. a seb környékét megtisztítjuk vízzel, vagy ruhával
 4. A sebkörnyék fertőtlenítése: jóddal vagy betadinnal
  JÓD: nem kerülhet bele a sebbe, mert nagyon csíp, a BETADIN belekerülhet a sebbe, de az is jódszármazék. Mielőtt fertőtlenítenénk, meg kell kérdezni a sérültet, hogy érzékeny-e a jódra. Ha érzékeny a jódra, akkor a betadinra is érzékeny lesz. Ha a legkisebb gyanú is felmerül az érzékenységre, akkor már nem szabad jódozni, illetve betadinozni, az eszméletlen emberen lévő sebeket sem szabad jódozni, hisz az eszméletlen emberrel nem tudunk beszélni, nem tudja megmondani, hogy érzékeny-e vagy sem.
 5. A seb steril fedése.
Gyakran találkozunk az égéssel is a háztartásokban: Okozhatja a testfelülettel érintkező forró gőz, víz vagy egyéb magas hőfokú folyékony anyag, láng, izzó fém.
Mélységétől függően különböző fokozatú elváltozások figyelhetők meg:
 
 • I. fokú égés: Bőrpír, duzzanat, fájdalom. A sérülés a bőr felső rétegét érinti.
 • II. fokú égés: hólyagok jelennek meg, benne szövetnedvvel. A hólyagok maguktól megrepedhetnek, és a testnedv távozhat a sebből.
 • III. fokú égés: a bőr felső rétege elpusztul, égési seb keletkezik. A teljesen elhalt bőr fehéres-szürkés elszíneződésű. 
Elsősegélye: Azonnali hideg folyóvizes hűtést kezdünk, 15-20 percig. A vízen kívül mást nem teszünk rá (tejföl, étolaj, tojás…). A hűtést követően a fertőzés elkerülése érdekében steril fedőkötést teszünk rá. Nagy kiterjedésű égés esetén kórházba juttatjuk, a kiszáradás elkerülése érdekében itallal (alkohol és szénsavmentes) kínáljuk.
 
A háztartásokban gyakran előfordulnak mérgezéses rosszullétek is. Néhányat olvashatunk alább a leggyakrabbak közül:
Szén-monoxid mérgezés: A szén-monoxid színtelen, szagtalan, az oxigénnél nehezebb gáz. Elégtelen égéstermék, fűtési berendezéseknél találkozhatunk vele, illetve a kipufogógáz is tartalmazza.
Tünete: szédülés, fejfájás, hányinger, köhécselés, az alsó végtag izomgyengesége, aminek következtében nem bírja el saját magát, összecsuklik, mint egy rongybaba, eszméletvesztés, halál. Arcuk cseresznyepiros.
Elsősegélye: Friss levegőre visszük. A sérült megközelítése úgy történik, hogy a friss levegőn nagy levegőt veszünk és a mérgezett helységben, nem veszünk levegőt, ha egy levegővel nem tudjuk kivinni, inkább kimegyünk venni még egy levegőt, és úgy megyünk vissza. Nem kell semmilyen textíliát az arcunk elé tartani, semmi nem szűri meg a szén-monoxidot. Az utunkba akadó ajtót, ablakot kinyitjuk, hogy szellőzzön át a helység.
Ha magánál van, félülő helyzetbe helyezzük, ha eszméletlen, akkor stabil oldalfekvő helyzetbe helyezzük, és mentőt hívunk.
Szén-dioxidmérgezés: borospincében erjedés során találkozhatunk vele. Nagy töménységű gáz belégzése azonnali légzésmegállást okoz. Ilyen helyről csak védőfelszerelésben menthető ki a bajbajutott.
Tünet:lsd. CO mérgezés
 
Marómérgezések: (savak, lúgok)
 
Bőrre került maró anyag:
 1. Szennyezett ruha eltávolítása, gumikesztyűben.
 2. Bőrön lévő maró anyag felitatása ruhával.
 3. Bő vizes lemosás 15-20 percig.
 4. Steril fedőkötés, kórházba juttatás.
 
Szembe került maró anyag: Bő vízzel ki kell mosni. Engedünk egy tálba vizet, hajtsa bele a fejét és pislogjon ebbe a vízbe, ezáltal mosódik ki a szeme. Vagy: üljön le, hajtsa hátra a fejét, ujjainkkal húzzuk szét a szemrést, és óvatosan pohárral öntsük a szemébe a vizet, közben az arcra csorgott vizet ruhával itassuk fel. Juttassuk szemorvoshoz.
 
Gyomorba került maró anyag: Hánytatni tilos! Azért, mert a maró anyag akkor kétszer járja végig a szájüreg, nyelőcső, gyomor szakaszt és duplán fog marni. Kb. fél liter tejet vagy vizet, itatunk vele, a tej közömbösít, a víz hígít. Először öblítse ki a száját és lassan, kortyokba igya meg a folyadékot. Juttassuk orvoshoz!

Családkönyv

Könyvbemutató június 2-án

"Mozdulj Gyód" Fotódokumentáció

Kattintson a borítóra