utca_panorama.png

Hírek

Ingyenes közműcsatlakozás, olcsóbb és fogyasztóbarát ügyintézés

A Kormány a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások terheinek további csökkentése érdekében 2017. július 1-jétől díjmentessé tette a közműcsatlakozásokat, továbbá mérsékelte vagy teljesen ingyenessé tette az ide kapcsolódó eljárási díjakat. Ezzel a korábbi támogatások mellé újabb jelentős segítséget kapnak a családok az otthonteremtéséhez, legyen szó új ingatlan építéséről vagy a meglévő átalakításáról, valamint megszabadulnak a vállalkozások egy hatalmas pénzügyi és bürokratikus tehertől.

A közműcsatlakozások díjmentessé tételével és az eljárási díjak egy részének eltörlésével párhuzamosan a Kormány lényegesen gyorsabb munkára is kényszeríti a szolgáltatókat. Az ügyintézési határidők csökkentésével vagy a korábban határidőhöz nem kötött - és emiatt gyakran nagyon hosszú ideig elhúzódó szolgáltatások határozott időhöz kötésével a közművekhez kapcsolódó ügyintézés a
jövőben nem fogja hátráltatni a családokat vagy a vállalkozásokat az építkezések, átalakítások során.

Településünkön július 1-től változik a hulladékszállítás rendje

Zöldhulladék: szombati nap helyett szerdánként, páros heteken kerül ürítésre.
Szelektív hulladék: szombati nap helyett szerdánként, páratlan heteken kerül ürítésre.

A teljes tájékoztatás ITT olvasható

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015 évben első ízben díjazta a települési környezetre igényes lakóit a „Tiszta udvar – rendes ház” kitüntető címmel és az ezzel járó pénzjutalommal.

A Testület által meghirdetett pályázatra 11 jelentkező volt, mindegyik tulajdonos  jól karbantartott épületet, rendezett, virágos  udvart és gondozott külső környezetet mondhat magáénak.
A Bíráló Bizottság javaslata alapján a jobbnál jobb pályázatok közül a Képviselő-testület három pályázatot díjazott:

Gyód Község Önkormányzatának Képviselő-testülete által alkotott 16/2015.(VIII.31.) sz. rendelet értelmében lehet jelentkezni a „Tiszta udvar rendes ház” kitüntető címre, azon  belterületi  lakosoknak, lakóingatlan tulajdonosoknak, akik kiemelten nagy gondot fordítanak lakóhelyük szépítésére.
A kitüntető címet az a lakóingatlan tulajdonos vagy használó kapja, akinek portáját, lakóházát, udvarát a települési környezetnek megfelelő tisztaság és harmonikus kulturált megjelenés jellemez, a lakóház előtti járdaszakaszt, az ott lévő növényzetet is beleértve.(Parlagfű kizárja a pályázaton való részvételt).

Ki sepri a kéményt?

A lakossági kéményseprést több megyében átvette a katasztrófavédelem. Ez nem azt jelenti, hogy tűzoltók ellenőrzik a kéményeket, a sormunkát változatlanul kéményseprő szakemberek végzik. Az újdonság csak az, hogy ahol a megyei jogú városok nem vállalták a feladatot, ott a katasztrófavédelem szervezésében valósul meg a kéményseprés.

Mikor jön a kéményseprő?

A lakossági sormunka nincs összefüggésben a fűtési időszakkal. A kéményseprők ütemterv alapján érintik az egyes települések utcáit. Ez gázüzemű és zárt égésterű

tüzelő- és fűtőeszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente történik meg.

 

Mennyibe kerül a kéményseprés?

A lakossági sormunka ingyenes. Nem csak ott, ahol a katasztrófavédelem végzi, hanem mindenhol. A kéményseprő 15 nappal a sormunka előtt a postaládába dob egy értesítőt. Ha a a megadott időpontban nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új, közös időpontot, amikor elvégezhető a sormunka. A harmadik, közösen egyeztetett időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat (körülbelül 500 forint), de nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással. Soha ne adjon készpénzt a katasztrófavédelem kéményseprőinek!

 

Mi tartozik bele az ingyenes sormunkába?

A sormunka magában foglalja a kémény és az összekötő elem ellenőrzését, tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, illetve ahol elő van írva, ott a szén-monoxid-érzékelő működőképességének ellenőrzését is. A sormunkába nem tartozó munkákért, valamint a két sormunka között megrendelt kéményellenőrzésért fizetni kell.

 

Hogyan lehet a szolgáltatást megrendelni?

Van lehetőség arra, hogy valaki kéményseprést rendeljen a kötelező és ingyenes sormunkán túl is. Az ügyfélszolgálat elérhető a 1818-as telefonszámon, azon belül a 9-es, majd az 1-es menüpontot kell választani. Hétfőnként 8.00-20.00-óráig, a többi hétköznapon pedig 8.00-14.00-óráig érhető el. További információkat talál a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon.

 

Kint járt a kéményseprő, de nem tisztította ki a kéményt

Előfordulhat, hogy a kémény állapota nem indokol tisztítást, olyan viszont nem történhet meg, hogy a kéményseprő semmilyen mérést nem végez a kémény ellenőrzése során. Ha valaki ilyet tapasztalna, kérjük, jelezze ezt ügyfélszolgálatunkon. Ugyancsak jelezzék, ha a kéményseprő készpénzt fogad el.

Tisztelt Gyódi Lakosok és Gyódról Elszármazottak, Kedves Támogatóink!

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülete célul tűzte a  községben lévő – út melletti, illetve temetőben lévő – keresztek, mint vallási jelképek megújítását.

Területünkön álló keresztek közül 6 db-ot kívánunk felújítani, amelyeknek különböző életkoruk, romló, porladó állaguk miatt indokolt a helyreállítása.

Vállalkozói árajánlatunk szerint egy kereszt állítása közel 1 millió forintos költségen valósítható meg, amelyhez kérjük a Tisztelt Lakosság és az Elszármazottak anyagi hozzájárulását.
A támogatással a hívő lakosok katolikus vallásuk, mások pedig hagyományaink, értékeink megőrzése iránti elkötelezettségüket nyilváníthatják ki.

Bármely  összegű befizetés értékes számunkra, de lehetőség van arra is, hogy a 200.000,- Ft feletti hozzájárulást teljesítők neve feltüntetésre kerüljön a kereszt talapzatán.

A támogatást a község 11731001-15334709 számú számláján elkülönítetten kezeljük, amelyen kérjük a közlemény rovatban a „keresztek” megjegyzés beírását.

Csekkek a Polgármesteri Hivatalban, vagy a Keszüi Közös Önkormányzati Hivatalban szerezhetők be. Kérjük, támogassák közös céljaink megvalósítását.

 

Családkönyv

Könyvbemutató június 2-án

Gyód Község Korszerűsítési terve

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülete

8/2008(VI.30) sz. rendelet a helyi építési szabályzatról

Térképvázlat

 

Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlevelünkre, hogy a legfontosabb eseményekről azonnal értesíthessük: