utca_panorama.png

Közintézményekkel kapcsolatos feladatok:

ingyenes energetikai tanácsadás,

• az önkormányzatokkal folyamatos kapcsolattartás,
• közintézmények ösztönzése regionális és helyi szintű energetikai auditokat is magukba foglaló energiagazdálkodási rendszerek létrehozására,
• szakmai segítséget nyújtása a közintézmények tulajdonában és használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épületekre vonatkozó energiamegtakarítási intézkedési terv elkészítéséhez,
• szakmai segítséget nyújtása a közintézmények tulajdonában és használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épület üzemeltetéséért felelős számára az épület energiafogyasztási adatainak bejelentésével kapcsolatban,
• közreműködés a közintézmények tulajdonában és használatában álló, közfeladat ellátását szolgáló épület használóinak energiahatékonysági szemléletformálásában,
• közreműködés a megyei területfejlesztési program kidolgozásában,
• megkeresés esetén közreműködés energiabeszerzési szerződések megkötésénél,
• megkeresés esetén a közintézmény érdekében tanácsadás energiabeszerzési szerződések és energiaszámlák ellenőrzésében,
• megkeresés esetén szakmai támogatás nyújtása energetikai beszerzések esetén.

Lakossági feladatok:

• ingyenes energetikai tanácsadás biztosítása, valamint a tanácsadás következtében elért energiamegtakarítás mértékének nyomon követése,
• tájékoztatás az elérhető energiahatékonysági pályázatokról- a SzéchenyiProgramirodával együttműködésben (www.szpi.hu)

Vállalkozásokkal kapcsolatos feladatok:

• ingyenes energetikai tanácsadást biztosítása, valamint a tanácsadás következtében elért energiamegtakarítás mértékének nyomon követése,
• a kis- és középvállalkozások ösztönzése energetikai auditálás lefolytatására és az auditokban foglalt ajánlások végrehajtására

Fűtés

Korszerűsítsük fűtésrendszerünket!

Szereljünk fel minden helyiségbe külön programozható termosztátot, radiátorszelepet. Szigeteljük a fűtési csöveket a fűtőtestek mögé szereljünk hővisszaverő fóliát.
Figyeljünk a karbantartásra!
A fűtési szezon kezdetén légtelenítsük a rendszert, hogy a meleg levegő megfelelően áramolhasson, és minden radiátorhoz elérhessen. A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal, a vizes ruhákat ne a fűtőtesteken szárítsuk.
A megfelelő hőmérséklet beállítása
Állítsuk lejjebb a termosztát hőfokát, 1°C-kal alacsonyabb hőmérséklet beállításával 6%-kal csökkenthetjük a fűtésköltséget. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 20-22°C, a gyerekszobában, dolgozószobában 20°C, a hálószobában 18°C, a fürdőszobában 22-23°C. Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról is a kellemes hőérzet érdekében.
Használjuk a nap energiáját!
Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a meleg levegő felfűtse a szobát.
Szellőztessünk hatékonyan!
Szellőztetéskor tárjuk ki az ablakokat, csináljunk huzatot. A résnyire nyitva hagyott ablak a falakat is lehűti, amely felfűtése több energiát igényel.

Energiatakarékos tippek: sütés-fözés-vasalás

Főzzön energiatakarékosan!
Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már végzett az előkészületekkel és az edény is felkerült a főzőlapra a helység melegítésére viszont ne használja!
Villanytűzhelyen csak síkfenekű edényben főzzön, mert a legtöbb étel esetében akár 30-40%-kal lerövidítheti a főzési időt. Ügyeljen a főzőfelület tisztaságára és arra, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén.
Használja tudatosan konyhai eszközeit!
Ha kisebb mennyiségű vízre van szüksége, inkább használjon vízforralót, illetve olyan konyhai kisgépet, amely speciálisan egy adott étel vagy ital elkészítésére alkalmas, mint például a tojás- vagy a kávéfőző.
Ügyeljen a sütő tisztaságára
Sütés előtt vegye ki a nem használt rácsokat, serpenyőket, és ellenőrizze, hogy a sütő ajtaja jól záródik-e. Mindig tartsa tisztán a sütőt, így jobban visszaveri a hőt.
Vasalás energiatudatosan
Ha szárítót használ és hamarabb veszi ki a ruhákat, a vasalás gyorsabb és kevesebb energiát igényel.
Lehetőség szerint egyszerre nagyobb mennyiséget vasaljon, és válogassa ki az azonos hőfokigényü ruhákat, a szükségesnél nagyobb hőfokot azonban lehetőség szerint ne használjon.
Tanácsok a hűtőgép elhelyezéséhez, használatához
A hűtőszekrényt jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol ajánlott üzemeltetni, ugyanis a külső hőmérséklet 1°C-os emelkedése 5%-kal növeli az energiafelhasználást. A hűtőszekrény akkor működik a leghatékonyabban, ha +7°C a belső hőmérséklet, a fagyasztóládában pedig -18°C.
így használja a mosogatógépet!
A mosogatógépet akkor érdemes beindítani, ha tele tudjuk rakni edényekkel. A kevésbé szennyezett edényeket elég rövid programmal, mérsékelt hőmérsékleten elmosogatni, ami kevesebb elektromos energiát és vizet igényel.

Energiatakarékos tippek: villamos energia

Megéri az energiatakarékos gép

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válassza az olykor drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú berendezéseket. Mosógép, mosogatógép vásárlásakor javasolt megnézni, hogy a berendezés rendelkezik-e víz-, illetve energiatakarékos programmal.
Felejtse el a stand-by üzemmódot!
A készenléti (stand-by) állapotban hagyott, „félig kikapcsolt” gépek is pörgetik a villanyórát. A készülékeken található apró ledek éves szinten több ezer forintot is elvihetnek feleslegesen, ezért ezeket a berendezéseket- tévé, dvd-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. - tanácsos egy kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani.
Ne felejtse el a töltőket!
A konnektorban felejtett töltők is szinte észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért fontos, hogy ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket.
Cserélje le a hagyományos villanykörtéket!
Az energiatakarékos izzók akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték. Bár a takarékos égő ára magasabb, mellettük szól, hogy élettartamuk akár nyolc-tízezer óra is lehet, szemben a hagyományos izzók átlagos ezer órájával.
Trükkök az energiatakarékos világításhoz Engedjük be a természetes fényt, ez nemcsak a pénztárcát, hanem a szemet is kíméli. A lámpákat sem kell sűrűn kapcsolgatni - ez ugyanis rövidíti az élettartamukat-, ha például csak pár percre hagyjuk el a szobát, inkább maradjanak égve. Bizonyos helyiségekben érdemes mozgásérzékelővel ellátott világítást üzemeltetni, és a fényerősség-szabályzós kapcsolókkal is spórolhatunk.

Forrás: www.enhat.mekh.hu

Családkönyv

Könyvbemutató június 2-án

Gyód Község Korszerűsítési terve

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testülete

8/2008(VI.30) sz. rendelet a helyi építési szabályzatról

Térképvázlat

 

Hírlevél

Iratkozzon fel rendszeresen megjelenő hírlevelünkre, hogy a legfontosabb eseményekről azonnal értesíthessük: