Országtérkép meglévő és 2024 január 1 után létesítésre kerülő kutakról

Országtérkép meglévő és 2024 január 1 után létesítésre kerülő kutakról

Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján található vízkészletvédelmi országtérkép az alábbi linken érhető el (A térképen működő helyrajzi szám kereső a vízügyi ágazat által előállított szolgáltatás, így az nem dinamikusan frissülő közhiteles információ, csak tájékoztató jellegű. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) törvény és rendelet szerinti feladata az országos vízkészletvédelmi országtérkép elkészítése volt, illetve annak időszakonkénti felülvizsgálata)

https://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/

Vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területek a térképi felületen áttetsző piros színnel kiemelt a háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút (háztartási kút) létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a vízilétesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére (Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Főosztály).
Nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez. A lakossági és a mezőgazdasági kutak (haszonnövény-termesztési célú öntözési és haszonállat-állománya ellátási céllal) létesítésével kapcsolatos, 2024. január 1-től érvényes szabályozás részleteit a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény tartalmazza.